Download: Fast, Fun, Awesome

Wednesday, June 27, 2012

Πώς να κατεβάσετε και τα 5.700 κείμενα της ελληνικής Βικιθήκης (Wikipedia) ως ebook σε ePUB

Aναδημοσίευση από το μπλογκ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
που επιμελείται ο Μιχάλης Καλαμαράς




Εξαιρετικά νέα μας έρχονται από την ελληνική Βικιθήκη, τον αδελφό δικτυακό τόπο της Βικιπαίδειας που ανεβάζει στο internet μια βιβλιοθήκη "ελεύθερου περιεχομένου πρωτογενών πηγών κειμένων και μεταφράσεων πρωτογενών πηγών σε οποιαδήποτε γλώσσα". Στην ελληνική Βικιθήκη έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα 5.692 κείμενα. Και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να τα κατεβάσουμε ως ebook σε μορφή ePUB, την καταλληλότερη μορφή για τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Αξιοποιώντας ένα εργαλείο που έχουν αναπτύξει τα αδελφά εγχειρήματα, μπορούμε να επισκεφτούμε τη σελίδα του βιβλίου που μας ενδιαφέρει ή τη σελίδα ενός συγκεκριμένου κεφαλαίου και να κάνουμε κλικ από την αριστερή στήλη στην ενότητα "Εκτύπωση/εξαγωγή" στην επιλογή "Κατέβασμα ως EPUB". Αμέσως κατεβαίνει στον υπολογιστή μας το βιβλίο ή το κεφάλαιο που επιλέξαμε σε μορφή ePUB. Μάλιστα, επειδή η υλοποίηση της μετατροπής έχει μελετηθεί σωστά, ενσωματώνονται αυτόματα στο ePUB μας ελληνικές γραμματοσειρές, μονοτονικές ή πολυτονικές ανάλογα με το κείμενο, έτσι ώστε το αρχείο να διαβάζεται χωρίς προβλήματα σε όλες τις εφαρμογές για ebooks και όλους τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Επιπλέον, αν επιλέξουμε να κατεβάσουμε ένα ολόκληρο βιβλίο, και πάλι αυτόματα δημιουργείται πίνακας περιεχομένων και τα κεφάλαιά του ξεχωρίζουν μέσα στο βιβλίο, ώστε να είναι αναγνώσιμα. Έχουμε δηλαδή μια τέλεια, αυτόματη μετατροπή σε ePUB.

Για να το δούμε με ένα παράδειγμα:
  • Έστω ότι θέλουμε να κατεβάσουμε ολόκληρο το μυθιστόρημα του Κωσταντίνου Χατζόπολου "Ο Πύργος του Ακροποτάμου" σε ένα αρχείο-ebook σε ePUB.
  • Μεταβαίνουμε στη σελίδα του βιβλίου στη Βικιθήκη
  • Κάνουμε κλικ από τη στήλη αριστερά στην επιλογή "Κατέβασμα ως EPUB"
  • Αυτό ήταν! Το βιβλίο ήδη κατεβαίνει στον υπολογιστή μας σε μορφή ePUB, χωρισμένο σε κεφάλαια και με ενσωματωματωμένες ελληνικές γραμματοσειρές.


Αντίστοιχα, αν θέλαμε ένα μόνο κεφάλαιο, θα μεταβαίναμε στη σελίδα του συγκεκριμένου κεφαλαίου και θα ακολουθούσαμε την ίδια διαδικασία.

Σε όλες τις δοκιμές που έκανα με κείμενα της Βικιθήκης το κατέβασμα σε ePUB γινόταν εύκολα και αποτελεσματικά. Οι κάτοχοι Kindle μπορούν στη συνέχεια να μετατρέψουν χωρίς πρόβλημα τα ePUB σε Mobi για τις συσκευές τους (οδηγός βήμα βήμα).

Ήδη η Βικιθήκη, όπως και η Βικιπαίδεια στα ελληνικά και τις άλλες γλώσσες, υποστήριζε το κατέβασμα των σελίδων της σε μορφή PDF, είτε μια μεμονομένης σελίδας ("Κατέβασμα ως PDF") είτε μια δικής μας συλλογής από σελίδες ("Δημιουργία βιβλίου").

Το εργαλείο για το κατέβασμα σε ePUB -αλλά και σε xhtml (όπως οι σελίδες στο internet)  και odt  (αρχείο κειμένου για OpenOffice) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το κατέβασμα κειμένων από τις Βικιθήκες σε άλλες γλώσσες, αλλά με μη αυτόματο τρόπο. Η ελληνική Βικιθήκη είναι η πρώτη διεθνώς που ενσωματώνει αυτή τη δυνατότητα κατευθείαν μέσα από τις σελίδες της.

Λίγα από τα κείμενα της Βικιθήκης τα βρίσκουμε και στο Project Gutenberg, την παλιότερη προσπάθεια ψηφιοποίησης κειμένων ελεύθερων πνευματικών δικαιωμάτων. Το πλεονέκτημα των ebooks στο Project Gutenberg είναι ότι διατίθενται έτοιμα, σε αρκετές διαφορετικές μορφές αρχείων. Όμως, πέρα από τη διαφορά στην ποσότητα των κειμένων, τα ePUB του, αντίθετα με τη Βικιθήκη, δεν ενσωματώνουν ελληνικές γραμματοσειρές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές συσκευές και εφαρμογές.

No comments: