Download: Fast, Fun, Awesome

Sunday, January 9, 2011

Κυριαρχία του [Google] Android στην έκθεση πληροφορικής CES στο Λας Βέγκας



Στην διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών του Λας Βέγκας CES, 6-9 Ιανουαρίου 2011, ίσως τα δύο πιο προχωρημένα επιτεύγματα της τεχνολογίας που παρουσιάστηκαν ήταν ο νέος επεξεργαστής της Intel, ο Sandy Bridge, και το νέο λειτουργικό της Google, το Android 3.0 Honeycomb.
Ο κολοσσός Google φαίνεται να κυριαρχεί πια και στο χώρο των ταμπλετών, παίρνοντας κυριολεκτικά την μπουκιά από το στόμα του Τζομπζ.
Τέτοια είναι η πρεμούρα των κατασκευαστριών εταιριών να χρησιμοποιήσουν το Android 3.0, που η eLocity έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει τη χρήση του Android 3.0 στην ταμπλέτα της, πριν καν την επίσημη παρουσίασή του!!!
Η μεγάλη έκπληξη βέβαια έγινε από την Motorola με την παρουσίαση της εκπληκτικής ταμπλέτας Xoom. Με δεκάρα οθόνη, διπύρηνο επεξεργαστή Nvidia Tegra 2, δύο φωτογραφικές, ανάλυση βίντεο 720p, οθόνη αφής 1280-επί-800, και βάρος 730 γραμμάρια έχει κλέψει ήδη την παράσταση.
Πολλές άλλες εταιρίες ακολουθύν το παράδειγμα της Motorola να χρησιμοποιήσουν λειτουργικό Android: Fujitsu, Asus, Toshiba, Dell, Lenovo, είτε στις ταμπλέτες τους είτε στα έξυπνα κινητά τους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το χώρο του ελευθερου λογισμικού;
Το Android είναι βέβαια λειτουργικό ανοικτού κώδικα που διανέμεται δωρεάν. Τρέχει όμως πάνω σε τροποποιημένο πυρήνα Linux, αναπτύσσεται από προγραμματιστές που παίρνουν μέρος στο Android Open Source Project, και επιπλέον βελτιώνεται και από άλλους που δημιουργούν μικροεφαρμογές που αποθηκεύονται στο Android Market.
Επειδή στο λειτουργικό Android δεν περιλαμβάνει το λινουξικό X Window, ούτε υποστηρίζεται το σύνολο των καθιερωμένων βιβλιοθηκών GNU υπάρχουν σοβαρά προβλήματα συμβατότητας με άλλα λινουξικά προγράμματα . Η Google δηλαδή δημιούργησε με το Android ένα παρακλάδι του Linux.
Σύμφωνα μάλιστα με τις κατηγορίες του Greg Kroah-Hartman, ήδη από την έκδοση 2.6.33 του πυρήνα Λίνουξ, δεν περιλαμβάνεται ο κώδικας του πυρήνα Android στον λινουξικό πυρήνα, ο οποίος είναι η "καρδιά" των περισσότερων λειτουργικών συστημάτων ελεύθερου λογισμικού.
Ας μην ξεχνάμε π.χ. ότι ο Matias Duarte που δουλεύει σήμερα για την Android, ήταν ο σχεδιαστής του webOS, του ιδιοταγούς λειτουργικού [παρότι χρησιμοποιεί πυρήνα Linux!!!] που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα της Hewlett Packard (HP).
Τα πράγματα είναι σαφή. Ο κολοσσός Google δημιούργησε ένα λειτουργικό ανοικτού κώδικα για να ενισχύσει την κυριαρχία του στο χώρο του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.
Μεγάλος της κράχτης είναι η τεράστια κοινότητα χρηστών και προγραμματιστών και το γεγονός πως όλες οι υπηρεσίες της [λειτουργικό, σουίτα γραφείου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κτλ.] παρέχονται δωρεάν.
Το πιο επικίνδυνο είναι ότι μέσω του Android δενόμαστε [ή μήπως αλυσοδενόμαστε;] ακόμη περισσότερο με την εταιρεία μέσω των [δωρεάν και πάλι] υπηρεσιών του “σύννεφου”.
Ας μην ξεχνάμε πως και το αναμενόμενο μέσα στη χρονιά λειτουργικό Chromium OS θα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή απλώς ως εργαλείο σύνδεσης με το διαδικτυο, όλα δε τα έγγραφα και οι εφαρμογές θα λειτουργούν στον κυβερνοχώρο/”σύννεφο”, οπότε ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από το μεγάλο αδελφό!
O Richard Stallman, ιδρυτής του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού, προειδοποίησε προ μηνών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian:
“Ένας λόγος για τον οποίο δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί κάποιος διαδικτυακές εφαρμογές είναι ότι έτσι χάνεις τον έλεγχο. Αντιθέτως κάνε όλες τις υπολογιστικές σου εργασίες στο δικό σου υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο προγράμματα ελεύθερυ λογισμικού. Αλλιώς γίνεσαι υποχείριο της εταιρίας που έφτιαξε το ιδιοταγές λογισμικό”.


[Φυσικά η ανάρτηση αυτή έγινε με χρήση μόνο ΕΛ/ΛΑΚ:
λειτουργικό Ubuntu 10.04
φυλλομετρητής διαδικτύου Mozilla Firefox 3.6
επεξεργαστής κειμένου OpenOffice 3.2]

Διαδικτυακή βιβλιογραφία:
τεχνικές λεπτομέρειες για τον επεξεργαστή Intel Sandy Bridg
βίντεο που δείχνει τη διεπαφή Android/Honeycomb σε ταμπλέτα
βίντεο-συνέντευξη του Matias Duarte
ανακοίνωση της eLocity για χρήση του Android 3.0 στην ταμπλέτα της, πριν την επίσημη παρουσίασή του
η ταμπλέτα Lenovo LePad με Android 2.2
οι νέες ταμπλέτες Viliv με Android
η ταμπλέτα Xoom της Motorola
η στρατιά των ταμπλετών Android
αστείο βίντεο της Motorola για την ιστορία της ταμπλέτας
Android Open Source Project
κατηγορίες του Greg Kroah-Hartman για μη συνεργασία της Android στον πυρήνα Linux
προειδοποίηση του Richard Stallman: “η συννεφουπολογιστική είναι παγίδα”


No comments: