Download: Fast, Fun, Awesome

Tuesday, September 28, 2010

Ο κίνδυνος από τη χρήση DRM συσκευών ανάγνωσης στα σχολεία.


Η τελευταία μόδα στις ΗΠΑ είναι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης [ΗΣΑ] μάρκας iPad ή Kindle. Φυσικά ψωνίζοντας βιβλία από τα αντίστοιχα μαγαζιά των εταιριών Apple και Amazon (1).
Τι σημαίνει όμως η χρήση τέτοιων κλειστών κουτιών στην εκπαίδευση;
α) αλυσοδένεται ο αγοραστής με μια εταιρία [vendor lock-in] αφού η συσκευή "κατεβάζει" υλικό μόνο από τη συγκεκριμένη πηγή που καθορίζει η συσκευή.
β) η αγορά ενός ηλεκτρονικού βιβλίου υπόκειται σε περιορισμούς που καθορίζει η δήθεν "διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων DRM", με άλλα λόγια αγοράζεις το βιβλίο αλλά δεν μπορείς π.χ. να το δανείσεις σε ένα φίλο σου, όπως θα μπορούσες να κάνεις με το αντίστοιχο έντυπο βιβλίο...
γ) οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν κλειστό λογισμικό, επομένως είναι αδύνατο για κάποιον που ενδιαφέρεται για την πληροφορική και τον προγραμματισμό  να μάθει πώς λειτουργεί η συσκευή...

Το τραγικότερο όλων είναι ότι μπορεί να εξασκηθεί απροειδοποίητα λογοκρισία!
Μάλιστα, το 2009, η Amazon έσβησε εξ αποστάσεως τα μυθιστορήματα του Τζορτζ 'Οργουελ "1984' και "Φάρμα των ζώων'  από τις συσκευές της, χωρίς βέβαια την άδεια των κατόχων τους! (2)
Ο δεκαεφτάχρονος Justin Gawronskι, που έχασε μαζί με το βιβλίο και τις σημειώσεις και υπομνηματισμούς που σημείωνε για τη σχολική του εργασία, δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα New York Times: "Δεν μου πήραν απλώς το βιβλίο, έχασα και την εργασία μου".

Βέβαια ψηφιακό σχολείο χωρίς κάποιου είδους φορητό, ΗΣΑ, ή υπολογιστή και ψηφιοποιημένο υλικό δε γίνεται, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε κάποιες προϋποθέσεις:
α) χρήση ανοικτού λογισμικού
β) συσκευή που δε θα είναι καταναλωτικό μαραφέτι, αλλά θα προάγει τη δημιουργική σκέψη, με έμφαση δηλαδή στο χρήστη ως δημιουργό
γ) άντληση του υλικού από μια διαδικτυακή νεανική βιβλιοθήκη, της οποίας το υλικό δε θα περιορίζει τα δικαιώματα των χρηστών. (3)


Παραδείγματα τέτοιων ΗΣΑ με χρήση ελεύθερου λογισμικού είναι το ισπανικό
iFreeΤablet και ο OLPC, ο οποίος μάλιστα δοκιμάζεται πιλοτικά απο πέρσι σε διάφορα ελληνικά δημοτικά σχολεία. (4, 5)


Διαδικτυακή βιβλιογραφία:
1. DRM In (and Out) of Schools
http://www.defectivebydesign.org/drm-in-and-out-of-schools
2. Amazon Erases Orwell Books From Kindle
 https://www.nytimes.com/2009/07/18/technology/companies/18amazon.html?_r=1
3. Διαδικτυακή Νεανική Βιβλιοθήκη [ΔΙ.ΝΕΒΙ]
http://www.box.net/shared/v5i4glh2ak
4. FreeTablet: Another competitor of iPad
 5. Το OLPC σε Ελληνικά Σχολεία
http://www.re-public.gr/olpc/

No comments: