Download: Fast, Fun, Awesome

Sunday, September 26, 2010

Άμεσες προτεραιότητες για τις σχολικές βιβλιοθήκες

Η πρότασή μου προς το Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, Γ.Α.Κ & Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίασή του μαζί φυσικά με τις προτάσεις που θα καταθέσουν και τα άλλα μέλη του.

Αποτελείται από τα εξής οκτώ σημεία που θεωρώ πολύ σημαντικά για την ουσιαστική λειτουργία μιας βιβλιοθήκης στο φηφιακό σχολείο που πολλοί ονειρευόμαστε:


1. Αναβάθμιση του δικτύου υπολογιστών στις 499 αρχικές σχολικές βιβλιοθήκες που ιδρύθηκαν το έτος 2000.
Mία πιθανή οικονομική λύση θα ήταν η χρήση του πρωτοκόλλου Linux LTSP, το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό. [1].

2. Ανανέωση του υπάρχοντος λογισμικού αυτοματισμού βιβλιοθηκών στις 499 αρχικές σχολικές βιβλιοθήκες, οι οποίες λειτουργούν ακόμη με ΑΒΕΚΤ 5.0 σε περιβάλλον Windows NT &
εισαγωγή της τελευταίας έκδοσης ΑΒΕΚΤ στις 171 νέες σχολικές βιβλιοθήκες που άρχισαν να λειτουργούν το σχολικό έτος 2009-2010, οι οποίες δε διαθέτουν κανένα σύστημα αυτοματισμού.
Απαραίτητη φυσικά είναι η συνεργασία με το Ε.Κ.Τ, ιδίως στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η νέα υπηρεσία ανοικτού λογισμικού μέσω διαδικτύου [cloud computing].

3. Εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού σε όσες σχολικές βιβλιοθήκες λείπει. Τηλέφωνο, φαξ, εκτυπωτής, φωτοτυπικό, προβολέας δεδομένων, DVD player & τηλεόραση, ευρυζωνική σύνδεση διαδικτύου, δίκτυο με τέσσερα τουλάχιστον τερματικά για χρήση από τους μαθητές.
Είναι ανεπίτρεπτο να μιλάμε για ψηφιακό σχολείο και συμμετοχή στην κοινωνία της πληροφορίας όταν υπάρχουν κάποιες σχολικές βιβλιοθήκες χωρίς καν τηλεφωνική σύνδεση.

4. Επικαιροποίηση της συλλογής ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των χρηστών της.

5. Εισαγωγικό σεμινάριο για τους νέους υπευθύνους σχολικών βιβλιοθηκών από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.

6. Ετήσιο συνέδριο σχολικών βιβλιοθηκών, στο οποίο θα γίνονται παρουσιάσεις των νέων προγραμμάτων σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Θέσπιση βραβείου “υποδειγματικής εφαρμογής καινοτόμου δράσης” [best practice award] που θα παρακινήσει και άλλες βιβλιοθήκες να τολμήσουν παρόμοιες προσπάθειες. [2, 3]

7. Συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τις σχολικές βιβλιοθήκες για τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού [ezine] με άρθρα που θα αφορούν σε θέματα:
α) πληροφοριακής παιδείας
β) διδασκαλίας επιμέρους διδακτικών αντικειμένων με χρήση πολλών πηγών και ΤΠΕ
γ) καινοτόμων δράσεων
δ) μαθητών με ειδικές ανάγκες

8. Διαδικτυακή Νεανική Βιβλιοθήκη
Συγκέντρωση όλου του υπάρχοντος ψηφιοποιημένου εκπαιδευτικού υλικού σε μια κεντρική ψηφιακή βιβλιοθήκη στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν οι μαθητές μέσω των βιβλιοθηκών. (4)

Σχετικές ιστοσελίδες:


Εμμανουήλ Νίνος Σχολική Βιβλιοθήκη στο 9ο Γυμνάσιο Περιστερίου

No comments: