Download: Fast, Fun, Awesome

Saturday, June 26, 2010

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν επίσημα το Ελεύθερο Λογισμικό

Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων, στο τελευταίο συνέδριό τους  πήραν πολιτική απόφαση υπέρ του Ελεύθερου Λογισμικού η οποία  αποτελεί πλέον την επίσημη θέση του κόμματος  για το Λογισμικό και τις Νέες Τεχνολογίες.

Διαβάστε το ψήφισμα στην ιστοσελίδα
http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1150:------7---&catid=95:7-t-#

Ιδού ένα απόσπασμα από το ψήφισμα:

Ψήφισμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας 7ο Τακτικό Συνέδριο ΟΠ


Ελεύθερο λογισμικό, ένα εναλλακτικό μοντέλο
Η εξέλιξη του κινήματος ελεύθερου λογισμικού αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν σήμερα να παραχθούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας μέσα σε ένα ανοιχτό νομικό πλαίσιο πνευματικής ιδιοκτησίας με ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς διακίνηση γνώσεων και περιεχομένου. Το ελεύθερο λογισμικό που παράγεται μέσα από διαδικασίες συλλογικές και ελεύθερου μοιράσματος γνώσεων και μεθόδων είναι ανώτερο ποιοτικά των αντίστοιχων προϊόντων κλειστού κώδικα.
Γιατί Ελεύθερο Λογισμικό
Συγκεκριμένα το ελεύθερο λογισμικό υπερτερεί διότι:

  • Δίνει προτεραιότητα στην ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του χρήστη και όχι των εμπορικών σκοπιμοτήτων του παραγωγού
  • Αποτελεί αποτέλεσμα συνεχών βελτιώσεων με συνεργασία μιας ζωντανής κοινότητας χρηστών και παραγωγών και δεν εξαρτάται από τις μενονωμένες προσπάθειες περιορισμένου αριθμού συντελεστών
  • Ο χρήστης ελεύθερου λογισμικού, είτε είναι απλός καταναλωτής έιτε εμπορικός, κοινωνικός ή κρατικός οργανισμός δεν εξαρτάται από τις εμπορικές σκοπιμότητες του παραγωγού αλλά είναι ελεύθερος με δικά του μέσα να τροποποιήσει, βελτιώσει να συντηρήσει αλλά και να διαδόσει τον κώδικα
  • Το ελεύθερο λογισμικό είναι σταθερότερο και με λιγότερες τεχνικές ατέλειες από το αντίστοιχο κλειστού κώδικα
  • Το ελεύθερο λογισμικό είναι ασφαλέστερο απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις από το αντίστοιχο λογισμικό κλειστού κώδικα
Δημόσια πληροφορία, ανοιχτά πρότυπα και άδειες χρήσης
Ο Δημόσιος Τομέας (κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές) σήμερα συλλέγει, παράγει, αναπαράγει και μεταδίδει ένα μεγάλο εύρος από πληροφορίες σε πολλούς τομείς της δημόσιας κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής δραστηριότητας. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων αυτών, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, είτε δεν είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του.
Έχει ουσιώδη σημασία για μια αειφορική διαχείριση της οικονομίας της πληροφορίας να μεγιστοποιηθεί η χρήση δημόσια διαθέσιμων προδιαγραφών ή ανοικτών προτύπων ανταλλαγής πληροφοριών και ολοκλήρωσης υπηρεσιών ώστε η πληροφορία να έχει μεγαλύτερη η και απεριόριστη διάρκεια ζωής σε σχέση με το λογισμικό καθώς και να είναι προσβάσιμη σε όλους.
Επίσης αποτελεί βασικό δικαίωμα του πολίτη, για την πραγμάτωση των αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην κοινωνία της πληροφορίας, η διάθεση με κατάλληλες άδειες ελέυθερης χρήσης κάθε μορφής περιεχομένου (επιστημονικού, πολιτιστικού και τεχνικού) που αναπτύσσεται με δημόσια κονδύλια.

No comments: