Download: Fast, Fun, Awesome

Sunday, May 30, 2010

Moby: συνεργασία OLPC και Marvell για "εποικοδομιστική" πλακέτα


Ανακοινώθηκε προχτές η συμφωνία  OLPC και Marvell για την παραγωγή πλακέτας που θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Marvell  Moby, που είναι  ειδικά προσανατολισμένη σε εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ο XO-3 Moby, o καινούριος αυτός υπερφορητός υπολογιστής, θα κοστίζει μόλις 99 δολάρια και θα καταναλώνει μόνο ένα βατ για να προσφέρει αυτονομία πολλών ωρών.
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι έχει δοθεί έμφαση στη δυνατότητα του μηχανήματος για παραγωγή υλικού από τους ίδιους τους μαθητές και διδάσκοντες, σε πλήρη αντιδιαστολή προς τις υπόλοιπες εμπορικές και πολύ ακριβότερες πλακέτες, οι οποίες δεν είναι τίποτε περισσότερο από καταναλωτικά μαραφέτια για παθητικούς χρήστες.
Πρόκειται άραγε για μια στροφή του OLPC προς τις αναπτυγμένες χώρες;
Ο καινούριος υπερφορητός θα χρησιμοποιηθεί και σε αμερικάνικα σχολεία, το δε έργο Mobylize υπόσχεται ήδη ψηφιοποιημένα βιβλία, ηλεκτρονικά σχέδια μαθημάτων και ειδικές εφαρμογές για την τάξη.
Όπως εξηγεί ο Negreponte στο βίντεο του OLPC, η μαγική αυτή πλακέτα θα διαθέτει οθόνη τουλάχιστον 9 ιντσών, θα είναι εξ ολοκλήρου πλαστική για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, με επεξεργαστή Arm, προς το παρόν έχει λειτουργικό Android, ή στο μέλλον, κάποιο άλλο, επίσης ανοικτού κώδικα, GNU/Linux.

No comments: