Download: Fast, Fun, Awesome

Thursday, January 21, 2010

Vook (Βιντεοβιβλίο)



Τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία δεν διέφεραν πολύ από τα παραδοσιακά ως προς τα γραφικά τους. Και τα δύο πρόσφεραν μόνο κείμενο και δευτερευόντως εικόνα. Τα μεν με ψηφιακό τρόπο, τα δε σε έντυπη μορφή.
Την περασμένη όμως χρονιά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας (ή εμπλουτισμένα βιβλία) φέρνοντας μια επανάσταση στο χώρο της ανάγνωσης. Τα νέου τύπου αυτά "βιβλία" παρέχουν μια ολόκληρη γκάμα δυνατοτήτων στον αναγνώστη (βίντεο, σύνδεση στο διαδίκτυο, παιχνίδια, κουίζ, ασκήσεις), ούτως ώστε δε συνοδεύουν απλώς το κείμενο, αλλά το βελτιώνουν εκ βάθρων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η εταιρία http://vook.com/vook.php με τα βιντεοβιβλία της (vooks).
Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα, τα βιντεοβιβλία συνδυάζουν "το καλογραμμένο βιβλίο με το υψηλής ποιότητας βίντεο".
Ο προφανής στόχος αυτών των βιβλίων είναι φυσικά το νεαρότερης ηλικίας κοινό, που θα ήθελε να δοκιμάσει κάτι πιο κοντινό στον πολυμεσικό κόσμο που έχει συνηθίσει να ζει.
H εταιρία Vook έχει ήδη κυκλοφορήσει οκτώ τίτλους σε τιμές από 3 έως 7 δολάρια (όλα δηλαδή κόστους κάτω από 5 ευρώ!). Στον κατάλογο φιγουράρουν βιβλία μαγειρικής, ομορφιάς, γυμναστικής, αλλά υπάρχουν και λογοτεχνικά.

Επίσης προς την κατεύθυνση του διαδραστικού βιβλίου κινήθηκε και ο Anthony E. Zuiker, ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς CSI, ο οποίος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε το “Level 26: Dark Origins”, ένα μυθιστόρημα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, οι αναγνώστες του οποίου καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του για να παρακολουθήσουν την πλοκή πιο ζωντανά μέσω βίντεο, αλλά και να πάρουν μέρος στην αλληλοεπιδραστική ιστοσελίδα της κοινότητας (1). Το βιβλίο αυτό ονομάζεται και Digi-novel (ψηφιομυθιστόρημα) (2).


διαδικτυακή βιβλιογραφία:
1 Curling Up With Hybrid Books, Videos Included άρθρο στην εφημερίδα New York Times
http://www.nytimes.com/2009/10/01/books/01book.html?_r=1
2 ιστότοποι του ψηφιομυθιστορήματος Level 26: Dark Origins
http://www.level26.com/comic-con/
http://www.level26.com/

No comments: