Download: Fast, Fun, Awesome

Friday, October 2, 2009

ΜΑΘΗΜΑ 1: ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ




Κάθε Σεπτέμβριο καλούνται όλα τα τμήματα της πρώτης για γνωριμία της σχολικής βιβλιοθήκης.
Είναι μια διαδικασία που ακολουθούν λίγο-πολύ όλων των ειδών οι βιβλιοθήκες για τα νέα τους μέλη, μερικές δίνοντάς της μάλιστα πιο επίσημα ονόματα όπως "Ημέρα κατατοπισμού" ή κάτι παρόμοιο.
Προσωπικά προτίμησα κάτι πιο απλό: "Καλωσόρισμα στη σχολική βιβλιοθήκη".

Ο σκοπός αυτού του καλωσορίσματος είναι:
α) Γνωριμία με τους μαθητές
β) Να "σπάσει ο πάγος" ώστε να αρχίσουν από την ίδια κιόλας ημέρα να δανείζονται βιβλία, και να χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους υπολογιστές, και το υπόλοιπο οπτικοακουστικό υλικό
γ) να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλία του υλικού της βιβλιοθήκης τόσο από άποψη μορφής (έντυπο & οπτικοακουστικό υλικό), όσο και από άποψη θεμάτων, ότι δηλαδή υπάρχουν τεκμήρια για κάθε ενδιαφέρον, από μουσική, φωτογραφία & σκάκι μέχρι κάθε διδασκόμενο μάθημα.


Απαραίτητα βέβαια, κάποια παιχνίδια-ασκήσεις που δείχνουν στους νεαρούς μας χρήστες ότι η σχολική βιβλιοθήκη μπορεί εύκολα να γίνει ένα εργαλείο μάθησης που θα μπορούν να χειριστούν μόνοι τους, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του υπευθύνου.

Για λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε
τον Συνεργατικό χώρο της βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο.

Στις φωτογραφίες βλέπετε
α) 4 μαθητές να βρίσκουν αν υπάρχει κάποιο βιβλίο
χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό βιβλίο εισαγωγής
β) τμήμα του γυμνασίου που ξεφυλλίζει βιβλία διαφόρων κατηγοριών που είχαν τοποθετηθεί στα τραπέζια του μικρού μας αναγνωστήριου

Οι μαθητές έχουν στη διάθεσή τους 4 τερματικά σε δίκτυο UBUNTU 9.04 [GNU/LINUX LTSP] & εξοικειώνονται στη χρήση ελεύθερου λογισμικού (λειτουργικό σύστημα Ubuntu και σουίτα γραφείου Open Office).
Φυσικά οι δραστηριότητες-παιχνίδια εντάσσονται στο πρόγραμμα πληροφοριακής παιδείας που από καιρό υλοποιείται στη βιβλιοθήκη μας.

1 comment:

libelef said...

Η Βιβλιοθήκη μας σας αντεύχεται Καλή Χρονιά, με πολλές αναγνώσεις και δραστηριότητες!